2024. április 13. , 23:48
Köszöntjük Ida nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


 Események

   Fotógaléria

   Könyvajánló


Elnyert pályázatok
 
     
 Elnyert pályázatok - sikeres projektek
 
 
EUvonal
Gazdasági adottságok

Mezőgazdaság

A városra és környékére a múltban a mezőgazdasági termelés volt a jellemző. A település mezőgazdasági szempontból jelentős tradíciókkal rendelkező területen fekszik. 1949-ben több lépcsőben a mezőgazdasági nagyüzemi gazdálkodás kialakítása történt meg. Megalakultak a termelőszövetkezetek, majd ezek egyesültek. A rendszerváltozás után a kárpótlások és nevesítések révén gyökeres átalakulás zajlott le a tulajdoni és termelési viszonyokban egyaránt. A magángazdálkodás lett a meghatározó.

Növénytermesztésünkben meghatározóak a takarmánynövények, a cukorrépa és a hűtőipar számára termesztett csemegekukorica. A magángazdaságokban jellemző a gabona és a kapásnövények termesztése.

Az erdőgazdálkodással, fakitermeléssel két erdészet foglalkozik, melyek kezelik a hanyi- és rábaközi erdőket, gondoskodnak a kitermelés és újratelepítés folyamatosságáról.

Nagyobb mezőgazdasági cégek ma már nincsenek, melyek tevékenysége és munkaerő-felvevő képessége jelentősen befolyásolná a piaci helyzet változását.


Ipar

A II. világháborút követően az iparfejlesztés az 1970-es években kezdődött meg és nagymértékű fejlődés indult el akkor. Kapuvár iparának kialakulásában pozitívan hatottak a korábbi ipari hagyományok, valamint a mezőgazdasági termeléshez kötődő feldolgozói jelleg, a gyorsan kialakított ipari infrastrukturális fogadóképesség.

A város jellemző iparágai az élelmiszeripar, valamint a gépipar. Mindezek mellett kiemelt szerepet töltenek be a könnyűipari üzemek.

Az élelmiszeripart a Ringa Húsipari Rt. Kapuvári Gyára képviselte egészen 2003-ig, amikor ugyanis a gyártulajdonos bezárta a gyárat, elbocsátva mintegy 800 embert. A tavalyi év elején azonban új tulajdonos vásárolta meg a gyárat. Ennek köszönhetően a vágóhíd ismételten üzemel és mintegy 400 embernek sikerült megtartani az állását. (Az 1990. évben világbanki beruházással megvalósított rekonstrukció során új, világviszonylatban is nívós termelést biztosító feldolgozóüzem készült.) A gyár napi vágáskapacitása 1400 sertés. A hagyományosnak tekinthető Kapuvári Ringa termékek közül ma még mindig találhatunk a piacon forgalomban lévő terméket, amelyek azonban ma már a ceglédi üzem gyártósorain készülnek.

A Cserpes Tejipari Vállalkozás folyamatosan dolgozza fel a környékbeli gazdák háztáji tehenészeteiben termelt tejet. Termékei folyamatosan kerülnek értékesítésre a környék üzleteiben.

A város iparában meghatározó jelentőségű volt a Rába Rt. Kapuvári Gyára. A győri központú nagyüzem a maga modern technológiájával, komplex termelés-szervezésével, átfogó irányítási rendszerével megteremtette Kapuváron a gépipari munkakultúrát, másrészt jelentősen segítette a város és a környéke foglalkoztatottsági lehetőségeit. A gyáregység bezárásra került 2003 őszén. Jelenleg a terület és így az azon található üzemcsarnokok is értékesítésre várnak.  A gyár bezárásával közel 400 szakképzett vasipari munkás került ki a munkaerő-piacra, akiknek elhelyezkedése a térségben nem megoldható. Ezen munkásoknak kizárólag – ingázással – Győrbe és Sárvárra van lehetőségük a szakmájukon belül újra elhelyezkedni.

Az elsősorban női munkaerőt alkalmazó könnyűipar legnagyobb és meghatározó egysége a Diadal Ruhaipari Rt. A 650 főt foglalkoztató, tartósan magas színvonalon termelő társaság nyugati piacra végez bérmunkát. A Triumph International AG megrendelésére évente 6-7 millió női fehérneműt készít bérmunkában. A termékekből mintegy 18 % kerül a magyar piacra, a többit Németországban, Csehországban és Lengyelországban értékesítik.

A könnyűipar másik kiemelkedő képviselője Kapuváron a Szabó Ipari Rt. A szövetkezet 1951-ben alakult 11 szabó kisiparos taggal. Megalakulásától kezdve eredményesen gazdálkodott, folyamatosan fejlődött és a város egyik meghatározó ipari üzeme lett. A hetvenes években itt is megindult a nyugati bérmunka, amely teljesen átformálta a szövetkezet életét. Jelentős beruházásokkal növelték a gyártókapacitást, korszerűsítették a technológiát. Így 2003-ban közel 400 főt foglalkoztatott a cég. A bérmunka konstrukcióban megrendelői: Triumph, Kaola, Palmers, Acamp cégek. A szövetkezet termékstruktúrája széles. Alsó- és sportruházatot, könnyebb felsőruha konfekciót egyaránt készítenek. Sajnos a tavalyi és az idei év sem volt sikertörténet a cég számára. A piac beszűkülése és a szerződéskötések elmaradása következtében itt is megkezdődött az elbocsátás és az üzem teljes bezárása fenyeget. Az itt dolgozó (főleg női) munkaerő elhelyezkedése nem megoldott.

Hozzá kell tenni azonban, hogy nem csak negatív eredmények voltak az elmúlt években az iparfejlesztés területén. A gyárbezárások mellett ugyanis egy új, 5640 m² nagyságú elektronikai részegység-összeszerelő üzem indította meg termelését a Provertha Rt. beruházásában. A tervezett foglalkoztatottak száma 200 fő, melyből első lépésként 78 fő kezdhette meg a munkát. Ilyen volumenű és nagyságú beruházás több mint 30 éve nem készült Kapuváron.

A Kapuvári Építőipari Szövetkezetet 1952-ben alapították a város iparosai. A város legfontosabb építményeit az Építőipari Szövetkezet építette. Többek között iskolákat, óvodákat, gimnáziumot, a kórház egyes részeit, mentőállomást, áruházakat és lakásokat. A cég számos felújítási, átalakítási munkát is végzett. Ma a város legnagyobb építőipari tevékenységet folytató vállalkozása.

Az ipari termelésben és a magánerős építkezések bonyolításában ma jelentős számban részt vesznek az építőipari kisvállalkozások.


Kereskedelem

Kapuvár kereskedelmében az elmúlt évek óriási változást hoztak. Ez szorosan összefügg a vállalkozói kedv fellendülésével, a piaci törvények erősödésével, valamint az idegenforgalom növekedésével. Mind a városközpontban, mind a külső városrészeken sorra nyílnak a kereskedelmi egységek, butiksorok, gazdag és változatos árukészlettel csábítva a hazai és külföldi turistákat.

1996. évben elkészült a város új piactere és bevásárlóközpontja is. Itt egy helyen 37 üzlet várja a vásárlókat.

Volumenében még mindig meghatározó a Hanság ÁFÉSZ jelenléte, kereskedelmi-, és vendéglátó-ipari hálózata. Ma már az ÁFÉSZ üzletek többségét vállalkozók bérleti formában üzemeltetik. A Hanság ÁFÉSZ húsfeldolgozójával, felvásárló helyeivel, nyolc önálló osztállyal rendelkező üzlethálózatával, 4 ABC áruházával, egyéb boltjaival és italboltjaival, kétcsillagos szállodájával áll a vásárlók és a vendégek szolgálatára.

Jellemző adatok a kereskedelem és a szolgáltatás helyzetéről:

 • Boltok száma :                                        269 db
 • Vendéglátó-ipari egységek száma          69 db


Boltok, üzletek száma Kapuváron:    

 • Élelmiszer:                          37
 • Ruházat:                              24
 • Bútor üzlet:                          5
 • Kultúrcikk:                           9
 • Gépjárműszaküzlet:             6
 • Üzemenyagtöltő:                  4
 • Egyéb kiskereskedelem:   184
 • Vendéglátóegység:              69
 • Összesen:                          338
                                                                                           Forrás: KVÖ

Vállalkozói igazolvánnyal, magánkereskedői engedéllyel, iparigazolvánnyal, kisipari működési engedéllyel rendelkezők száma: 800 fő.

Nőtt a biztosítási-, pénz- és befektetési ügyekkel foglalkozó vállalkozók száma is.
Ez magyarázza a vállalkozók körében tapasztalt nagy fluktuációt – évente 260 fő vált ki, és 160-180 ad vissza vállalkozói igazolványt. 

Kapuváron sok kis üzlet működik, melyek között vannak régóta működő és újonnan megnyitott boltok is.

A kiterjedt kereskedelmi hálózattal rendelkező cégeket az 1998. évben megnyílt Penny Market, a Vianni, az ÖMV és a MOL töltőállomások, a Manna és a Forrás élelmiszerüzletek képviselik. Új kereskedelmi egységek is települnek be: 2004. áprilisban adták át a vásárlóközönségnek a PLUSZ Élelmiszer-áruházat, 2005. áprilisában pedig a SPAR Áruház is megnyitotta kapuit a városban, mely ugyancsak élénkíti a kereskedelem forgalmát és a város bevételeinek lehetőségét. Megemlíthetjük még a nagyobb kereskedelmi cégek közül a Rossmann valamint az Euronics üzletek letelepedését is városunkban.Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision