2024. február 28. , 00:47
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Vitnyéd


 

Vitnyéd község a Dunántúlon, a Kisalföld szélén, a Rábaköz és a Hanság találkozásánál fekszik. Kapuvártól 2 km-re nyugatra, Sopron és Győr között a 85. számú főútvonalon található, mely kettészeli a falut.

A község déli szélén húzódik a GYSEV vasútvonal, ami a főútvonallal együtt jó közlekedési feltételeket biztosít.

 A falu nevének említése már az 1256-os években történt, de jóval korábbi időkből is származnak tárgyi emlékek így a bronzkorból is. Vitnyéd 1350-tól 1536-ig a Kanizsai család tulajdona volt, majd a Nádasdyaké, később a királyi birtok része lett, 1683-tól pedig az Eszterházyak vették birtokukba. A község lakói még a XVI. században is majdnem teljesen a halászatból éltek és Sopron megye egyik legnagyobb halásztelepülésének számított a falu. Az 1700-as években megnövekedett az irtásföldek területe, de a lakosok része a felemelkedés helyett fokozatosan elszegényedett.

 A település legfontosabb látnivalója a római katolikus templom, amely 1794-ben épült barokk elemeket is tartalmazó, klasszicista épület.

 

A lizénákkal tagolt homlokzat fölött timpanon emelkedik, a fölött pedig az oromzaton barokk díszek láthatók. A torony orompárkányának négy sarkán kőváza áll. A stáció képei különleges technikával készültek, így a szemlélő helyzetének változtatásával más és más hatású képet lát. A falu Kapuvár felőli végén Szent Antal szobra áll, amely 1680-ban készült. A szobor fölé a század elején kápolnát építettek. A művelődési házban állandó néprajzi kiállítás található, amely bemutatja a község régi emlékeit, a népi viseletét és a régen használt eszközöket.

 

 

A kulturális életet szolgálja a művelődési ház, amelyben a községi könyvtár is működik. A művelődési házban tevékenykedik az Énekes Lenke Hagyományőrző Csoport, amely hozzájárult a község ismertebbé tevésében, mivel a néphagyományok, népszokások és népi játékok bemutatásában és megőrzésében vállalt szerepet sokféle rendezvényen.

A Vitnyédhez tartozó Csermajorban tejipari szakképzés folyik, ahol néhány tej- és sajtkészítményt is előállítanak. Ennek okán szervezik a településen az Országos sajtversenyt és vásárt, mely a kiemelt megyei rendezvények körébe tartozik.

A település keleti végén lovasiskola és táborozásra alkalmas sporttelep található, ahonnan egy csatornát követő töltés mentén szép kirándulást tehetünk a Hanságba.

A sportolás terén a labdarúgás nagy népszerűségnek örvend, amelynek a szabad sportpálya adja a teret. A kerékpározni szeretők számára is több túra útvonalat kínálunk, és itt kell megjegyezni, hogy Vitnyédről Kapuvárra kiépített kerékpárút vezet, illetőleg a környékbeli településeken áthaladva könnyedén elérhetjük a Fertő-menti kerékpár utat.

 

A községben több melegkonyhás étterem, fogadó és kereskedelmi egység működik. A településen lakók közül sokan az átmenő turizmus kiszolgálására törekednek, ezért olyan sok a vendéglátóhelyek száma.

A település a jövőben is erősíteni szeretné a turizmust. Az új településrendezési terv lehetőséget teremt új lakóházak és kereskedelmi-szolgáltató egységek építésére.

 Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision