2024. február 28. , 00:45
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Veszkény


 

Veszkény község Győr és Sopron tengelyében Kapuvártól keletre, 6 km távolságra a Hanság déli peremén helyezkedik el. A belterület déli szélén a 85-ös főközlekedési út, valamint a GYSEV vasút található. Busszal a település könnyen elérhető Győr és Sopron irányából.

A községről fennmaradt első írásos emlék 1265-ről maradt fenn "nobiles de Wezeken" alakban. Nevét IV. Bélát a Morva mezei csatában védelmező súlyosan megsérült hős katonáról, Vezekény Dénesről kapta. Hűségéért a királyi erdőbirtokból 5 telket kapott a birtokos.

A település neve az Árpád-kori oklevelekben Veszkény, Wezeken, Wezekin formában fordul elő. 1366-ban a győri káptalan előtt a Vezekény család tagjai közös megegyezéssel egymás között fölosztják a birtokot. A XVI. században a határ egy részét Czirákiak, a másik felét a Csornai család kapta meg. A Csornai család birtokát először Enyingi Török Bálint szerzi meg, majd házasság révén 1618-ban Nyári Miklóshoz kerül. A Cziráki birtok 1624-ben az Eszterházyak tulajdonába került, ezzel ők lettek a falu legnagyobb birtokosai. Győr elestét követően 1594-ben a település lakossága is a török pusztítás áldozatává vált, aki tudott, a Hanság lápvilágába menekült, a környéken az élet majd 30 évre megszűnt. A falu újratelepítése 1622 körül kezdődött meg.

A községben található a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett római katolikus templom.  Barokk stílusban épült 1793-ban, majd az 1900-as évek elején két hajóval bővítették.

 

 

 

 

                                                                                                                                                A Nagy Boldogasszony kápolna a község déli végén épült fel a veszkényi születésű Zalka János győri püspök támogatásával. Előtte látható a műemlék jellegű pieta szobor. A millenniumi parknál látható a két világháborúban elesett hősök tiszteletére állított emlékmű. 1923-ban emelték és a rendszerváltozást követően kerültek rá a II. világháborúban elesettek neve. A falu északi részén egy 1910-ben állított keresztet találunk.

A községben az infrastrukturális ellátottság jó. A műszaki infrastruktúra mára már teljesen kiépült, az intézmény rendszert illetően meg kell említeni, hogy a községnek van orvosi rendelője, postája, illetve egy 450 m2 alapterületű tornacsarnoka, amely a tenisz és kispályás labdarúgás kedvelőinek kínál lehetőséget.

A 85-ös fő közlekedési út mellett Kapuvár és Veszkény között helyezkedik el az üdülőterület. Ott a rendezési terv szerint 60 db 25-40 m2 nagyságú tetőtér beépítésű horgászház elhelyezésére van lehetőség. Mellette színvonalas kiszolgálással panzió működik. Az üdülőterületen és annak közelében egy-egy sporthorgászatra alkalmas horgásztó található.

 Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision