2024. február 28. , 00:44
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Vadosfa


 

A község a Csorna-Szombathelyi vasútvonal mellett, a megye déli részén Kapuvártól 18 km-re található. Útelágazásban lévő két templomot körülvevő, zárt település különleges települési formákkal. Vadosfa a kistérség legkisebb területű és lélekszámú települése.

A településen mindössze 80 fő lakik.  A közművek vonatkozásában a szennyvízcsatorna kivételével valamennyi közművel rendelkezik. 

Vadosfát az írott források 1227-ben említik először. Neve valószínűleg a vadászatokon elejtett vadak felaggatására szolgáló fákra utal. A község a XVI. században a reformáció lutheri ágához csatlakozott. A község annak a négy nyugat-dunántúli községnek egyike, amelyet a híres 1681-es soproni országgyűlés jelölt ki artikuláris helyként. Ez azt jelentette, hogy az evangélikus közösség istentiszteletet tarthatott. I. Lipót " kegyelméből", így az eddig névtelen község országos jelentőségűvé vált. Olyannyira, hogy püspöki székhely is lehetett. Ennek hatásaként 1734-ben 800 férőhelyes templomot építettek, amely nagyságával uralta a falut. A katolikus restauráció erre úgy válaszolt, hogy elrendelte Vadosfának egy kápolna építését 1751-ben. Ezzel magyarázatot kapunk a településen lévő két aránytalanul nagy templom születésére.

 

 

A nagy evangélikus templomot 1911-ben le kellett bontani az épület szerkezetének megrongálódása miatt. A mai templom 1912-ben épült Vogel József soproni lelkész tervei alapján. A templom új gótikus stílusban épült. Tornya legmagasabb a Rábaközben. Belső tere egyszerű, az embert az Istenre figyelésben segítő. A templom építésével egyidős szószék klasszicista stílusban készült. Oltárképe Jézus feltámadását, sírból való kiszállását ábrázolja. A karzaton található az Angster József által 1912-ben épített 12 manuálos orgona, mely gyönyörű hangjával kíséri az éneket. A templomban őrzik Telekesi István kuruc ezredes ereklyéit.

 

 

 

 

 

A római katolikus / Szent István király / templom jellege szerint egyhajós, egytornyos, mind külsejét, mind berendezését tekintve kitűnik a környék hasonló korú építményei közül. Külsejének jellegét a magas, toszkán félpillérekkel tagolt homlokzat adja, melyet háromrészes főpárkány zár le. Belsejében ikerfiókos dongaboltozaton emelkedő hullámos szélű orgonakarzat található, alján újabb kori stukkó kereszttel. Az oltárépítmény magas talapzaton volutáktól keresztezett szabadon formált orom rokokó díszítéssel. A temetőben régi síremlékek találhatók.

 

 

 A kicsi falu mind a kerékpáros turistáknak, mind az átutazó vendégeknek kellemes pihenést jelenthet templomainak szépsége miatt.

 Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision