2024. február 25. , 19:40
Köszöntjük Mátyás nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Szárföld


Szárföld a 85-ös közlekedési főútvonal és GYSEV vasút vonal mellett helyezkedik el Kapuvártól 7 km-re, Csornától 10 km-re. A főút átszeli a települést, ahonnan északi irányba út vezet Osli községen át a Hanságba.

A település infrastrukturális ellátottsága jónak mondható. A falu rendelkezik vezetékes ivóvízzel, telefon, csatorna, gáz-hálózattal, a szennyvíztisztítás és a hulladék kezelése is megoldott. A község rendelkezik művelődési házzal, könyvtárral, orvosi rendelővel és postával.

 

A falu nevét a zaar (szár) szláv eredetű szóból kapta. Jelentése: tar, kopasz. A szájhagyomány a névadást azzal magyarázza, hogy amikor Zoltán vezér a besenyőket ide telepítette, a települést Szár Lászlónak adta. Ő borotváltatta a fejét, ezért nevezték Szárnak, azaz kopasznak. A helységnév többféleképpen szerepel az okleveleken a századok folyamán.

II. Endre király 1230-ban az OSL nemzetségnek adományozza a települést. A XV. században a Kisfaludy, Mihályi, Csornai család tulajdona. Eszterházy Miklós 1624-ben házassága révén szerzi meg a falut. A török pusztítása után az 1700-as években új élet kezdődik, az új helyen felépített faluban.

 A falu nevezetességei közé tartozik a katolikus templom. A szent Lukácsról elnevezett templom 1660-1680 között épült, ekkor még famennyezetes volt. 1742-ben tűzvészben elpusztult, majd 1869-ben a tornyot meghagyva ujjá építették. Mellékhajóját 1930-ban kapta. 2000-ben a millennium jegyében a templomot és a körülvevő teret felújították. A magyar szenteket ábrázoló nagy méretű üvegablakok adják a templom hangulatát, amelyek szépségükben és technikájukban rendkívüli alkotások.

 

 

 A településen jó néhány kiskereskedelmi és vendéglátó egységet találunk. Sportolási lehetőséget a labdarúgás és horgászat jelent.

Szeretettel várunk mindenkit, aki Szárföld községet meg kívánja tekinteni. Szálláshelyet a pihenőházban tudunk biztosítani.Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision