2024. február 28. , 00:42
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Rábakelcöl


 

 

Rábakecöl község Győr-Moson-Sopron megye déli részén a Rába bal partján helyezkedik el. A község Kapuvártól 20 km-re, a 86-os főúttól 4 km-re található.

A település első írásos említése 1162-ben található a levéltári feljegyzésekben. Királyi várbirtok volt, amelyet erdőőrök laktak. Kun László király OSL nemzetségbeli Beludnak ajándékozta 1276-ban, melyet a következő évben vissza is vett, mert soproni várbirtoka érdekében fontosnak tartotta a falura vonatkozó királyi tulajdonjogot biztosítani. 1291-ben III. Endre Kapu várához csatolta és Keczöl sorsa ettől kezdve szorosan összefonódott Kapu várának történetével. Zsigmond király 1387-ben a Kanizsay családnak adományozza, majd a család kihalásával 1536-ban a Nádasdyak kezébe kerül. 1672-ben Eszterházy Antal lesz a terület birtokosa. 1886-ban az uraság majorokat hoz létre, lakóházakat és templomot építtet.

Azóta is a település legfontosabb látnivalója a műemlék jellegű, barokk római katolikus Szent Olvasó templom, amelynek bejáratát oszlopok hangsúlyozzák. Az ajtaján copf füzérdísz, a mellvéden  a Jó pásztorfaragás, a hangvetőn a tízparancsolat látható. A templomot Samodai József festette ki és Závory Zoltán restaurálta. Berendezéseiből az 1780 körüli szószék és a nagyon szép oltárkép emelkedik ki. További műemlékű látnivaló a temetőben lévő múlt századi klasszicista kereszt, valamint a felújított kápolna.

 

 

 

A település műszaki infrastruktúrájára jellemző, hogy kiépült a víz, villany, telefon, gáz hálózat, a községi kábel TV. Az intézményhálózat is jól fejlett a településen működik orvosi rendelő, gyógyszertár.

A kulturális életet szolgálja a könyvtár, illetőleg az informatikai "teleház". A falu kultúréletének jól funkcionáló része a több szakosztályos sporttevékenység. A testkultúrát és a szórakozást szolgálja a szabadtéri sportpálya, tornaterem, automata tekepálya.

Kellemes pihenést és gazdag látnivalót kínál az itt élőknek és az idelátogatóknak a Rába folyó ártere, mely megőrizte ligeterdeit, változatos cserje szintjét. Állatvilága gazdag, így lehetőséget nyújt a vadászatra. Kitűnő pihenést és szórakozási lehetőséget kínál az ártérben lévő halban gazdag horgásztó.

A község kereskedelmi ellátottsága is jónak értékelhető, vegyesbolt, kereskedelmi lerakatok működnek. Három vendéglátó egység közül egy melegkonyhás étkezést biztosít, egy pedig cukrászdaként üzemel.

A település fejleszteni kívánja az idegenforgalmi vonzerejét növelő szolgáltatások körét és színvonalát.Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision