2024. február 28. , 00:42
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Osli


Osli a 85-ös úttal párhuzamosan 10 km-re északra haladó Lébény - Pomogy közötti útvonalon fekszik Kapuvártól 3 km-re.

Neve az államlapítás idején a "gyepű" védelmére telepített besenyő Osl nemzettség nevét őrzi. A falut ismertté tevő Mária-kultusz a Kanizsay, a XVIII. századi virágzás az Esterházy család nevéhez fűződik. A Nyugat-Dunántúl egyik legnagyobb birtokkal rendelkező családja szorgalmazta a Hanság lecsapolását, amelyhez kapcsolódóan a lepusztult falvakba jobbágyokat telepítettek, majd polgári módon termelő nagybirtokot teremtettek, több helyen, mint Osliban is.

A település legfontosabb látnivalója a római katolikus templom. Első pillantásra semmiben sem különbözik az átlagos falusi templomoktól. Egyszerű épületét csupán két, a torony fülkéiben elhelyezett szobor díszíti, amelyek Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázolják. A szolid külső azonban gazdag belsőt rejt, amelynek legértékesebb darabja a Mária kegyoltár.

 

 

 

 

 

Mária e szobrocskája 1690-ben került Osliba a falu földesura, Esterházy Pál herceg révén, aki itt új búcsújáró helyet kívánt létesíteni. Kezdetben csupán egy szerény kápolna várta a híveket.

 

 

A zarándoklatok megindultával szükségessé vált az eredeti épület kibővítése, illetve a szobor híréhez méltó oltár felállítása is. Így jött létre a XVIII. század közepére a ma is látható együttes.

 

 Aranytól csillogó oszlopok alkotják az oltárépítmény keretét, amelyben a Mosolygó Szűzanya csodatevő szobra áll, közrefogva az arkangyalok - a liliomot tartó Gábriel és a gyermekeket gyámolító Mihály - hódoló gesztussal meghajló, kecses alakjaitól. Megkapó az ellentét, amely ezek választékos eleganciája és a kegyszobor naiv egyszerűsége között fennáll. Az oltár oromzatán áttört keretben Mária-monogram látható, amelyet egy hátsó ablak világít meg, mintegy természetes dicsfénnyel övezve a szent nevet. A templom boltozatát azonban csak századunkban festette ki Pandur József barokkos lendületű freskókkal: Mária mennybemenetele, a magyar szentek hódolata az oltári szentség előtt, valamint Szent István felajánlja a koronát.

A település helytörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, amely az iskolában látható. A múzeum parányi előterében a mezőgazdaságban használt eszközök kerültek a falra, mint kaszák, kapák, gereblyék, nádazók, lentiloló és gereben, lószerszám és iga. Melléjük bekeretezve birtoklevelek kerültek. A szobában nagyon szép szobabelső fogadja a látogatókat. Magasra vetett ágy, szőttes terítővel látható. A vitrinekben a cserépedények, szőtt és fonott gyékénytárgyak, fémtárgyak, mérlegek, lámpások, evőeszközök, kisebb mezőgazdasági eszközök találhatók, valamint az iskolatörténet és falutörténet írásos emlékeibe olvashat bele a látogató.

A sportolásra a helyi sportpálya ad lehetőséget.

A Hanság szélén fekvő település nyugalmat áraszt, pihenésre alkalmas.

 Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision