2024. február 28. , 00:41
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Mihályi


 

Mihályi község Győr-Moson-Sopron Megyében, a Rábaköz délnyugati részén, Kapuvár várostól 11 km-re délkeletre fekszik.

A település első írásos említése 1223-ban történik "Terra Mihal" alakban. 1998-ban ünnepelte a település fennállásának 800 éves évfordulóját.

A község idegenforgalmi látványosságai közül kiemelkedik a Dőry kastély. Falai a 900-as évek elejéről származó erődítményen nyugszanak. 1570 körül építtette Ládonyi Demeter, a korábban fából készült kúria helyébe. Majd 1860-tól Dőry Miklós volt a tulajdonosa, aki a századvég romantikus szellemének megfelelően új külsőt adott az épületnek. A kilenctengelyes, kétszintes, középrizalitos homlokzat az angol gótikából átvett elem, a belső udvart szép toszkán oszlopos árkád veszi körül. A hagyomány szerint 1440 nyarán itt talált menedéket - Visegrádról Bécs felé tartva - Erzsébet királyné és kísérete, aki a koronát egy odvas fába rejtette el. A kastély vonzerejét növeli a Kis-Rába által kettészelt, két hektár területű védett park.

 A mai Szentháromság templomot a XIV. században, mint Szent György templomot írják le, de 1701-ben már csak falakról tesznek említést. A templom 1712-ben épült újjá barokk stílusban. Mellékhajókkal 1854-ben bővítették. A homlokzat előtti tornyának érdekessége a toronysisak sarkán álló négy angyalszobor.

A templom rokokó főoltára és mellékoltárai 1750-60 között épültek. Az oltárokon szépen faragott szobrok, a márvány keresztelőkút tetején rokokódíszes faragás - Krisztus megkeresztelése - látható. A szentély oldalfalának freskóját Závory Zoltán készítette. Az ő tervei szerint készült a rézdomborítású stációsorozat, Németh József kivitelezésében.

 

További látnivalókként meg kell még említeni az 1700-ból származó barokk Mária szobrot, amely a templom kertjében látható. A Kis-Rába hídján az 1738-ból való Nepomuki Szent János szobor, a hídtól 100 méterre 1961-ből származó barokk Szentháromság-oszlop, talapzatán domborművekkel található.

 

A falu temetőjét szintén érdemes megemlíteni, ahol XVII-XVIII. századi sírköveket láthatunk, illetve 1712-ben készült barokk feszületet. A temetőben szemet gyönyörködtető látványt nyújt az a növényi ritkaságnak számító 2 db halványbükk fa, mely hatalmas lepelként borítja be a Fiath és Dőry családok síremlékeit.

Mihályi - mint azt az ideérkező látogató azonnal észre veheti - fákkal, növényekkel sűrűn telepített, így érdemes sétát tenni a Rába-téren keresztül az Árpád utca irányába, megtekinteni az Óvoda udvarán található óriási méretű platánfát, az Árpád utca elején a - helyi védelem alatt álló - platánfasort.

 Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision