2024. február 28. , 00:40
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Kisfalud


Kisfalud jellegzetes kisalföldi település a Kis-Rába folyó mentén, a Rábaköz délnyugati részén, Kapuvártól 9 km távolságban. A település közúton könnyen megközelíthető.

Első írásos említése "Kazmer" néven 1237-ből való. A Kázmér elnevezés a monda szerinti alapító, Kázmér lovag nevét viseli. Kázmért, a későbbi Kisfaludot Imre király a Csák nembeli Ugrin ispánnak adományozza. 1358-ban már "Kysfolud" alakban olvashatjuk nevét. 156o-ban tulajdonosa Kisfaludy Pál, 185o-ben pedig a Barthodeiszky család birtokává válik.

A község műemlék jellegű látnivalója a római katolikus templom, amely 1777-ben épült barokk stílusban. 1848-ban készült az evangélikus harangtorony, amely háromemeletes, órapárkányos, barokk jellegű.

A község fő terén áll egy 1816-ból származó kőkereszt, lábánál Mária alakjával. A templomkertben áll a Mária a gyermekkel szobor, amely 179o-ben készült.

Kisfalud infrastruktúrája megfelelő. A műszaki infrastruktúra teljesen kiépült, helyi kábeltelevíziós rendszer is működik, amely biztosija a helyi stúdió híranyagának leközlését is. A faluban művelődési ház, könyvtár is működik, illetve a postai, az orvosi, gyógyszertári ellátás is biztosított.

A településen a lakossági alapellátást végző kereskedelemi és vendéglátó egységek is megtalálhatók

A faluban van sportpálya öltözővel, amely szabadtéri sportoknak ad színteret.

A község határában található kavicsbánya tó horgászat céljait is szolgálja. Környezete rendezett, így kellemes kikapcsolódást biztosít az idelátogatóknak.

A falu alatt jelentős mennyiségű szén-dioxid van, ezt a helyi gázüzem termeli ki és továbbítja Répcelakra. A kiaknázott kutakban termálvizet, gyógyvizet találtak, ezek hasznosítása a jövő feladata.Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision