2024. február 28. , 00:24
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Gyóró


Gyóró Kapuvártól déli irányban 14 km-re található, főútvonallal nincs kapcsolata, de mind a 86-os, mind a 85-ös főút könnyen elérhető a településről.

Gyóró ősi település, az első írásos emlék a tatárjárás évéből, 1241-ből maradt fenn. Lakossága a XIII. századig Sopron királyi várának erdőőrei. A XVI. században jelenik meg a falu birtokosai között a Kisfaludy család, majd 1622-re a falu valamennyi birtokát egyesítik. A második világháború után következő 50 évben Gyóró a kisfalvakra jellemző utat járta be.

A település nevezetességeként lehet említeni a védett, műemlék jellegű római katolikus templomot, amely az 1790-es években épült, egyhajós, középtornyos késő barokk stílusban. A tornyot 1844-ben építették.  A szentélyben Dorfmeister munkája található, szép főoltárán Szent Flórián és Szent Vendel szobra áll. A temetőkertben számos örökzöld, a temetőben pedig tiszafák és buxusok díszlenek.

 

A falu keleti részén látható a Répce folyóra települt múlt századi malom épülete, mely jelenleg felújítás alatt áll. Délkeleten a Mihályiba vezető út mentén állnak a Rozália-major épületei.

 

 

A településre jellemző, hogy a műszaki infrastruktúra fejlett, a villany,- víz,- telefon,- gáz hálózat kiépült, és megoldott a hulladékkezelés is. A szociális infrastruktúra körében meg kell említeni, hogy a településen van házi orvosi rendelő, postahivatal is működik. A művelődést és kikapcsolódást a művelődési ház, a könyvtár és sportpálya szolgálja.

Gyórón három kiskereskedelmi és három vendéglátó ipari egységet találunk, amelyek a lakosság és az ide látogatók ellátását igyekeznek kielégíteni.Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision