2024. február 28. , 00:20
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Edve


Edve Győr-Moson-Sopron Megye déli határán, kapuvártól 23 km-re helyezkedik el. A 86-os főútvonalról könnyen elérhető, mert az mindössze 3 km-re halad el a falutól.

A település első írásos említése EDW néven 1264-ből maradt fenn. A falu a középkorban az Edvi család birtoka. A XV. században nemesi község rangot kap a település. Edve a XVIII-XIX. században folyamatos fejlődésnek indul, amelyet az 1885-1886-ban pusztító nagy tűzvész szakít meg, amikor is szinte elpusztul a település.

 

A kicsi faluban két templom, egy római katolikus és egy evangélikus található. A faluba látogatóknak érdemes megtekinteni a katolikus templomot és benne az 1886-os tűzvész után készült Szent Flórián oltárképet. Az evangélikus templom belső falán a híres református prédikátor, Edvy Illés Gergely emléktáblája látható, aki a protestáns üldözés áldozata lett.

A műszaki infrastruktúra jellemzői Edvén: a villany, víz, telefon, gáz hálózat kiépített, szennyvízhálózat még kiépítésre vár. A hulladékszállítás megoldott.

Házigondozói hálózat és falugondnokság működik Edvén. A művelődni és kikapcsolódni vágyókat a kultúrterem, könyvtár és sportpálya szolgálja.

Edvén egy élelmiszerüzlet és egy vendéglátóhely áll a lakosság szolgálatában.

A település fejlesztési céljait nézve, szeretnék kihasználni a Rába folyó közelségét és egy kemping létesítésével biztosítani a vízi- és kerékpáros turizmusban résztvevők elszállásolását. Tervek között szerepel nyári táborok szervezése is, melyeknek célja a folyópart megismerése és az aktív pihenés.Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision