2024. február 28. , 00:19
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Dénesfa


Dénesfa a Rábaköz peremén található kissé elszigetelten, hisz a forgalmasabb közutaktól elég távol helyezkedik el, vasútállomása is jóval a településen kívül helyezkedik el.

Első írásos említése 14o6-ban "Dyenesfalue" alakban történik. A helybeliek által jól ismert hagyomány szerint a cseh Ottokár ellen vonuló Béla király seregében szolgált Vezekényi Zyriacus leszármazottja, Dénes, aki a királyt védve súlyosan megsebesült. Ezért 1265-ben öt jobbágytelekre való földet adományozott neki a király. E területet róla nevezték el Dénes falvának. 1576-ban Dienesfalvy Tamás halálával Nádasdy Kristóf és Poltran Balázs tulajdonába kerül, de birtokos itt a Cziráky család is. 17o3-ban Cziráky László elzálogosítja a falut, majd 1765-ban visszaváltja.

A község nevezetessége a volt Cziráky- kastély, melyben ma a Kapuvári Kórház Rehabilitációs Osztálya működik. A korábbi alapokon nyugvó épület mai formáját 1825-30 között kapta, feltehetően Hild József tervei alapján. A klasszicista kastély főhomlokzata középrizalitos, négy toszkán oszlop vasrácsos erkélyt tart a bejárati kapu felett. A kerti homlokzat hasonló, de erkély nélkül. A kastély kápolnájában 1750 körüli rokokó oltár, rajta a Cziráky- és Pálffí címer látható. Szépségét kiemeli szokatlan zöld és arany színezése. Az oltár feletti kép Szent Margit megkoszorúzását ábrázolja.

Elengedhetetlen a Dénesfára érkezők számára a Cziráky-kastély parkjának megtekintése. A parkot az ártéri ligeterdőből ritkítással alakították ki és a Kárpát-medencéből, illetve más kontinensekről idehozott fák és cserjék beültetésével.

Az angol park- mivel a kastélyban rehabilitációs otthon működik – a kastély portáján tett előzetes bejelentkezés esetén látogatható.

Dénesfa és Cirák között találjuk a Király kápolnát. A kápolnát IV. Károly, az utolsó magyar király második visszatérési kísérletének emlékére emelték. 1921-ben ugyanis itt szállt le a Károlyt és feleségét hozó repülőgép. Az 535 főnyi településen a műszaki infrastruktúra kiépített. Dénesfán két élelmiszerbolt és egy vendéglő szolgálja a település lakóit.

A község természeti értéke a Répce ártéri ligeterdejéből ritkítással kialakított fás legelő, ahol a legidősebb kocsányos tölgyek 300-350 évesek. Törzsük kerülete elérheti a 600 cm-t. A település történelme és természeti szépsége potenciális tényezője lehet a turizmus, az idegenforgalom fellendítésének.Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision