2024. február 28. , 00:18
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

BabótBabót település Magyarország észak-nyugati részén, a Kisalföld közepén, a Hanság szélén található, Kapuvár várostól dél-keleti irányban. A 85-ös fő közlekedési út a község külterületét érintve halad el Győr és Sopron irányába.

Babót önálló község, területe 21,65 km2, lakossága 1263 fő

A településről az első írásos feljegyzés 1217-ben került feljegyzésre, akkor "Bobeth" névvel. Azt követően 1256-ban már "Bobut" névvel találkozunk, majd 1387-ben "Baboth" alakban szerepel a megtalált oklevélben.

Az első írásos feljegyzés alapján II. András a "Sopron kapujánál" teljesített szolgálatukért a községet a johannitáknak ajándékozta. A település 1387-ig királyi várbirtok volt, ekkor a király a Kanizsaiaknak adományozta. Tőlük 1536-ban a Nádasdyak birtokába jutott, akiktől 1671-ben a kincstár kobozta el és 1781-ben adta az Eszterházyak kezére.

Babótnak 1610-ben már volt papja, az első pap és a hívek ekkor evangélikus vallást gyakoroltak. Azt követően, hogy a falu a katolikus Nádasdyak birtokába került a 350 lakosú községben Szent Mihály tiszteletére új katolikus templomot emeltettek, mely mai háromhajós alakját 1854-ben nyerte el. Az eredetileg barokk stílusú római katolikus templomot a század elején 1911-ben Vogh József tervei alapján építették át romantikus formájúra.

Főoltára romantikus, a magyar szent királyok és Szent Mihály szoba ékesíti. A templomot díszítő képeket Borsa Antal és Samodai József festették. Képeiket Závory Zoltán restaurálta és további freskókkal, valamint üvegablakokkal egészítette ki.

A lakosság egy része mezőgazdasággal foglalkozik, egy része a közeli Kapuvár ipari üzemeiben dolgozik. Orvosi rendelővel, telefonhálózattal, kábel tévével, postával rendelkezik. A vezetékes ivóvízhálózat, szennyvízcsatorna-hálózat, és a vezetékesgáz-hálózat kiépített.


Az 1960-as évektől rohamosan alakult át a falu
képe. A kis parasztházak helyén korszerű lakások épültek. A vezetékes ivóvíz, a csatornahálózat, telefonhálózat az 1980-1990-es években került kiépítésre.A községben négy vendéglő fogadja a szórakozni vágyókat. A napi megélhetéshez szükséges élelmiszereket helyben működő boltokban be lehet szerezni

Néhány szolgáltató műhely még működik a településen, de a hiányszakmák a közeli Kapuváron megtalálhatók.

Az Ordód utcában és a Béke téren álló három kocsányos tölgy a természet kedvelői számára különlegesség. A több mint 3oo éves faóriások koronavetülete 45o m2, törzsük kerülete 35o-43o cm.
Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision