2024. február 28. , 00:04
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

Cirák


A Rábaköz nyugati peremén helyezkedik el a Répce mentén. A Kapuvár- Beled között futó közútról közelíthető meg a település.

Első írásos említése 1265-ből származik "Terra Zyrak" alakban.

A hagyomány szerint II. Béla a vitézségéről híres Vezekényi Zyriacus ( a Cziráky család őse ) adta birtokba a község területét. Így róla nevezték el Ciráknak. A település tulajdonosa 1544-ben Cziráky György. Halála után az örökösök sokat pörlekednek, elzálogosítják a birtokaikat. A terület birtokosai a Cziráky, Berta, Bors és Dőry családok. A háború után gyors fejlődésnek indul a település.

Idegenforgalmi jelentőségű a falu határában a Cirák és Dénesfa határában található Király-kápolna, amely IV. Károly 1921. évi visszatérési kísérletének emlékét őrzi.

 

 

 

 

A falu központjában található a Római katolikus templom. Cirákon kiépítésre került a víz,- villany,- telefon,- gázhálózat, a szennyvízhálózat kiépítését a közel jövőben tervezik.

A községnek van orvosi rendelője, posta hivatala, a településen négy bolt és két étterem működik és várja az idelátogatókat. A település határában folyik a Répce-folyó, amely kiváló lehetőséget ad a horgászatra.

 Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision