2024. február 28. , 00:02
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
EUvonal
Tagtelepülések

BeledBeled Rábaköz délnyugati települése, a 86-os főútvonal északi oldalán fekszik. A Kis-Rába átfolyik a település nyugati felén, déli határában pedig a Linkó-patak csordogál. Szombathely-Hegyeshalom vasútvonal keresztezi a települést, vasútállomás Beleden, megállóhely Vicán van. Autóbusszal jó a közlekedés Kapuvár, Csorna, Győr, Sopron és Szombathely irányában.

A nagyközségben 3050 fő lakik. A község infrastruktúrája fejlett. Villany, vezetékes ivóvíz, szennyvízcsatorna-hálózat, vezetékes gázellátás van a községben. Az 1998-as évben a helyi kábeltelevízió is bevezetésre került. Szélessávú Internet bekötésére is van lehetőség.

Beled a kistérség második legnagyobb lélekszámú települése, amely megmutatkozik az intézmények tekintetében is. A községben működik óvoda, iskola, gyógyszertár, orvosi rendelő, Könyvtár, Művelődési Ház, Sportcsarnok, Takarékszövetkezet, Posta.

A falu nevét az Osl nemzetségben gyakori Belud személynévtől kapta. Az okleveles források 1230-ban említik először. Középkori birtokosai az Osl nemzetségből leszármazott családok: Ostffyak, Csornaiak, Kanzsayak és a csornai prépostság. 1536-ban a Kanizsayak örökét a Nádasdyak vették át, majd 1681-től az Esterházyak ültek ebbe a birtokrészbe.

A XVII. század elején a Cziráky Mózes hatalmas birtokszerző lendületével megszerezte magának a község nagyobb felét, és megalkotta a Cziráky-birtoktestet. A fölaprózott nemesi ingatlanokon pedig a jobbágytalan, egytelkes nemesek kezdtek gyökeret verni. Az 1594. évi török pusztítás ezt a falut is érintette, de az újjátelepítés hamarosan megindult.

Jelenleg Beled településrésze Vica, mely 1162-től datált település, malma már ekkor állt, ez volt adományozása tárgya. Vica 300 körüli létszámával 1983-ban olvadt be Beled Nagyközségbe. Vica évszázadokon át a patinás nevű Vicay család birtoka volt. Szorgalmas és becsületes népe élte a magyar falvak lakóinak küzdelmes életét. Földesurai békés, vallásos emberek voltak, jobbágyaik is ezt az utat járták.

A település látványossága a római katolikus templom, amely 1738-ban épült barokk stílusban, majd 1863-ban építették újjá. Főoltára, szószéke míves munka, műemlékvédelmi nyilvántartásban szerepel. A barokk elemeket őrző, romantikus stílusú épület freskóit Borsa Antal és Samodai József festette. Az evangélikus templom 1805-1806-ban épült. Homlokzata kissé előbbre lépő középső résszel készült. A temetőben találhatjuk az ugyancsak védett Pieta szobrot, amely 1849-ből származik. A községben a Kis-Rába mellett két régi malomépületet is találunk. Beled főutcájának jellegzetes épülete a Barthodeiszky-kastély, a XIX.sz. végén épült, Schöne német mérnök tervei alapján és 1890-ben lett kész. Itt kapott helyet a helytörténeti kiállítás.

A kereskedelmi egységek is sokfélék, mint vasáru, pékáru, játék, csemege, élelmiszer, cipő, ruházat, bútor, lakberendezés, panzió, fagyizó, cukrászda és műhely, italbolt, borozók, sörözők.

A vendéglátás szolgálatában a településen egy étterem és egy panzió működik.

A szálláshelyek biztosításában magánszemélyek is részt vesznek - bár még nem a falusi turizmus keretében -, akik főleg a horgászat céljából idelátogató osztrák turisták igényeit elégítik ki.

A település határában három, a helyi horgász egyesület tulajdonában lévő horgásztó található több mint 6 ha területen, amely mind a falubelieknek, mind a turistáknak kellemes pihenését nyújt a rendezett és szép környezetével. Horgászversenyeknek is rendszeresen helyet ad.

A sportolni vágyóknak is több lehetőséget ad Beled, egyrészt sportcsarnokával, ahol a teniszezéstől a labdajátékokon át sokféle sport űzésére van lehetőség. Beleden megyei I. osztályú futball csapat és női kézilabda csapat működik, valamint a Delta Testépítő Klub, melynek erőemelői rangos hazai és nemzetközi szintű versenyeredményeket jegyeznek.

A sportpálya pedig a szabadtéri mozgásnak ad teret. Itt zajlanak a labdarúgó és egyéb versenyek. A település határában lovarda, lovasiskola is működik.

A településen széles skálájú a rendezvények palettája, jeles napokon ünnepségek kerülnek megrendezésre, valamint a hagyományos Pünkösdi Vásár és Fesztivál. Itt bemutatkoznak a településen és környékén működő vállalkozások, termelők kínálják portékáikat, illetve lehetőség nyílik a leendő befektetők számára, hogy betekintsenek a település gazdasági életének működésébe. A rendezvény három napját szórakoztató programok színesítik. A Művelődési Házban a folyamatos rendezvények, programok mellett kiállítások is helyet kapnak, például fotó-és festmény kiállítások.

A község határában két termálkút található jelenleg lefojtva, amelyek bármikor megnyithatók fürdő vagy melegház létesítéséhez.

A településen jó néhány gazdasági társaság és vállalkozás működik, amelyek helyben nyújtanak munkalehetőségeket. Számos kisvállalkozás is segíti a foglalkoztatást, mint autócentrum, kisüzemek és természetesen a mezőgazdasági vállalkozások.

Beled szeretné településének vonzerejét növelni, hiszen a forgalmas 86-os számú főútvonal mellett helyezkedik el, és ezt ki kell használnia.
Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision