2019. augusztus 21. , 10:18
Köszöntjük Sámuel, Hajna nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


 Események

   Fotógaléria

   Könyvajánló


Elnyert pályázatok
 
     
 Elnyert pályázatok - sikeres projektek

 


EUvonal
SZERVEZETEK ADATBÁZIS

Sarlós Boldog Asszony temploma - Házhely

Elérhetőség

Cím:9330 Kapuvár, Iskola utca
Telefon:
E-mail:
Weboldal:
Adószám:

1923-ban Eszterházy Pál herceg telket osztott Kapuvár északi részén nem messze a Magas úttól. A terület közepén kijelölt négy központi telket; ebből kettőt az egyház javára szánt, templom és plébánia építésére. Sajnos ez a gazdasági nehézségek, a ferencesek Kossuth utcai letelepedése miatt, majd a kommunizmus uralma alatt nem valósulhatott meg. 1987-ben a Magyarok Nagyasszonyának ünnepén határozta el az Egyházközség a templom felépítését. Különféle betartások, a rosszindulat megnyilvánulásai, szinte folyamatos akadályoztatások után kaptuk meg az építési engedélyt.

Alapkőletétel 1989 júniusában volt, melyet Dr. Pataky Kornél győri megyéspüspök végzett. A tervet Jáky György győri építész, festőművész készítette el. A kivitelezés a kapuvári Városgazdálkodási Vállalat részvételével, Papp Imre főmérnök és Rinner Sándor építész vezetésével történt. A műszaki ellenőr Lukácsi István építész volt.

A templom sarlóhoz hasonló elrendezésű, külön belső kápolnával, a nagyterem területe 250 m2. Létrejötte a Kapuvárott élő emberek adományainak, a győri egyházmegyében tartott gyűjtéseknek, külföldi segélyszervezetek, külföldön élő kapuváriak, valamint a vállalatok anyagi, természetben nyújtott támogatásának köszönhető. Külön köszönet a Termelőszövetkezetnek és a Diadal Ruhaipari Rt.-nek. A templom elkészültével 27 milliós értékkel - ebből emberi közmunka és vállalatok segítsége közel 4 millió forintot tett ki - gyarapodott az Egyházközség és Kapuvár városa. Köszönet mindezért mindenkinek, de elsősorban az Úrnak aki ehhez erőt, buzgóságot és sok kitartást adott.

A felszentelés 1991. szeptember 12-én történt, melyet Győr püspöke Dr. Pápai Lajos végezett el. A megépült templom lassan szépült, mint az új családi házak. Az eltelt több mint tíz esztendő alatt szinte minden elkészült: Oltár, oltárkép, liturgikus tér a berendezéseivel. A padtömbök, keresztút és a színes ablakok Perlaki István üvegfestő-iparművész munkái. 1998-ban a gartai születésű Kiss-György Barnabás ferences szerzetes atya két új harangot ajándékozott a templomnak. Ő szinte évenként segíti adományaival, ajándékaival a számára nagyon kedves Szűz Anya templomot. A nagy hálaadás 2001. szeptember 12-én történt, amikor köszönetet mondott a plébánia papsága, az Egyházközség, hívek és vendégek a sok Isteni erőért melyben tíz éven keresztül részesült a Házhely lakossága. Mintegy a munkálatok lezárásaként új, digitális, két manuálos villanyorgonát szenteltünk, hogy az Istent dicsőítő énekek szebbé tehessék az istentiszteleteket.

A templomépítők: Zsebedics József kanonok-plébános, Szakály Gyula káplán, Horváth Ferenc lelkész, a kerületi esperes Horváth István prépost-kanonok, gartai plébános, a Szent Ferenc templom igazgatója pedig Horváth Brunó főesperes. Az Egyházközség elnöke Kiss M. Gyula, alelnök Varga István, templomatya pedig Németh István.

Zsebedics József
c. kanonok

 

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision